Spędź świąteczny czas z Warszawską Szkołą Filmową
Szanowni Państwo,
Trwają przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Wszyscy w pędzie kupują prezenty i szykują się do wspólnego świętowania. Na tę okoliczność, Warszawska Szkoła Filmowa przygotowała niespodzianki, dzięki którym okres przygotowań upłynie Państwu w miłej atmosferze.
ŻYCZENIA OD KANCLERZA WARSZAWSKIEJ SZKOŁY FILMOWEJ - DR MACIEJA ŚLESICKIEGO:
FILMOWA NIESPODZIANKA:
Ze względów logistycznych prosimy o zgłaszanie w mailu zwrotnym na adres promocja@szkolafilmowa.pl akcesu, kto jest zainteresowany voucherem.
ŚWIĄTECZNA KUCHNIA WARSZAWSKIEJ SZKOŁY FILMOWEJ:
Zapraszamy wszystkich na pierwszy film z cyklu. W tej odsłonie Kanclerz naszej Uczelni Pan Maciej Ślesicki zdradzi swój przepis na śledzia po kaszubsku.
Składniki:
- olej do smażenia
- 300- 400g śledź matjas
- 4 szt ziela angielskiego
- 3 szt liścia laurowego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 szt średniej cebuli
- garść rodzynek
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- opcjonalnie kilka kropli oliwy pomarańczowej
Drugi film z cyklu. W tej odsłonie Reżyser Radosław Piwowarski, nasz Wykładowca opowiada o roli śledzia w filmie.
Trzecią odsłonę potraw prezentuje Prorektor ds. strategii i rozwoju, CEO - Pan Michał Kujawa. Przygotuje dla Was swój autorski przepis na śledzia w wodzie mineralnej.
Składniki:
- 2 opakowania śledzi a’la matijas w oleju
- 2 małe czerwone cebule
- 1 duża biała cebula
- duża butelka wody mineralnej gazowanej (mocny gaz)
- butelka oleju rzepakowego
- dymka i szczypiorek
- Śledzie wyciągamy z opakowania i wrzucamy na sitko z dużymi oczkami.
- Płuczemy pod zimną, bieżącą wodą.
- Odsączamy śledzie i kroimy na kawałki 2-3 cm.
- Wrzucamy do głębokiego naczynia i zalewamy wodą mineralną, tak aby przykryła wszystkie śledzie. Naczynie zakrywamy folią aluminiową.
- Wsadzamy do lodówki na minimum 10 godzin a maksymalnie 12 godzin.
- Cebulę białą i czerwoną kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy na sito o dużych oczkach i parzymy wrzątkiem.
- Cebule płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i wkładamy do innej miseczki. Miseczkę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Po upływie 10 h - 12 h, wyciągamy śledzie z lodówki i wkładamy na sito oraz odsączamy z wody.
- Bierzemy ładne, głębokie naczynie najlepiej prostokątne lub owalne i układamy śledzie (jedna – max. 2 warstwy.)
- Wyciągamy z lodówki cebulę i zasypujemy śledzie na głębokim talerzu.
- Przygotowane śledzie z cebulą zalewamy olejem rzepakowym, do całkowitego zakrycia.
- Szczypiorek tniemy na drobniutkie kawałki najlepiej nożyczkami, dekorujemy.
- Na koniec dekorujemy półmisek kawałkami dymki ok. 10 cm.
Prezentujemy czwartą odsłonę cyklu "Świąteczna Kuchnia Warszawskiej Szkoły Filmowej" w tym odcinku nasza Wykładowczyni - Julia Bui przygotuje Roulaux de printemps.
- papier ryżowy
- świeża mięta
- sałata
- kiełki sojowe
- marchewka
- świeży ogórek
- Grzyby mun
- Krewetka gotowana
SOS:
- cytryna
- czosnek
- sos nuoc-mâm (czyli rybny)
- marchewka
- cukier trzcinowy albo syrop z agawy
WERSJA WEGAN - Składniki:
- papier ryżowy
- makaron ryżowy
- świeża mięta
- sałata
- kiełki sojowe
- marchewka
- świeży ogórek
- Grzyby mun
- tofu
- cytryna
- czosnek
- sos nuoc-mâm (czyli rybny)
- marchewka
Piąty odcinek cofnie nas w czasie. A to za sprawą naszego Wykładowcy - Jarosława Kupść, który przygotował dla Was filmowe pierogi w duchu Charliego Chaplina.
Przedostatni przepis, specjalnie dla Was serwuje nasza Wykładowczyni - Magda Kizinkiewicz. Przygotowała Boczniak a'la śledź. Zobaczcie:
500dag boczniaków wrzucam na gorąca wodę, do której dodaję 3 łyżki sosu sojowego i/lub jeden płat glonów nori gotuję przez 10 min w międzyczasie:
- 4 cebule pokrojone w piórka szklę na patelni dodaję
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki cayen
- 3 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4 goździki
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego lub cukru moscavado
A... ostatni, będą pierwszymi! W tym odcinku Dziekanat, International Studies oraz Dział Kreatywny przygotują dla was zupę grzybową, sałatkę warzywną, oraz kapustę kiszoną.
- 150 g suszonych borowików
- włoszczyzna
- przyprawy – sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- śmietana 18%
- 2 łyżki mąki
- łazanki
Grzyby moczymy w wodzie przez 24 godziny. Gotujemy wywar z warzyw, dodajemy przyprawy, wyjmujemy warzywa, borowiki razem z wodą dodajemy do wywaru, gotujemy 1,5 godz. Wyjmujemy grzyby. Mąkę mieszamy w szklance zimnej wody i dodajemy do zupy, by ją zagęścić. Następnie dodajemy śmietanę (ilość wedle własnych preferencji). Podajemy z łazankami. Smacznego
Studia międzynarodowe - Kapusta kiszona z grzybami:
Składniki:
- 40 g suszonych grzybów
- 400-500 g kapusty kiszonej
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie:
Grzyby włóż do większej miski, zalej ugotowaną wodą tak aby zakryła grzyby i namaczaj przynajmniej przez całą noc, 12-16 h. Grzyby przelej do garnka razem z wodą i gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu grzybów odlej wodę i zachowaj, a grzyby posiekaj na drobniejsze kawałki.
W czasie gotowania grzybów przygotuj pozostałe składniki. Cebulę drobno posiekaj, kapustę także możesz przesiekać drobniej, to zależy jak duże kawałki kapusty będą. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę – wystarczy, by się zeszkliła. Dodaj do cebuli pokrojone grzyby oraz kapustę i zalej 1 szklanką płynów. Wykorzystaj tu wodę z gotujących się grzybów i dodaj do niej czystą wodę, najlepiej przegotowaną.
Gotuj kapustę przez 20-30 minut na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie i woda wyparuje. Pod koniec gotowania mieszaj od czasu do czasu aby kapusta się nie przypaliła, jeśli kapusta tego wymaga uzupełnij jeszcze odrobiną wody. Dopraw kapustę solą i pieprzem do smaku. Spróbujcie sami!
Dział Kreatywny - Sałatka jarzynowa:
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 jajka
- 3 ogórki kiszone
- 1/4 cebuli
- 1/2 jabłka
- 1 mała puszka zielonego groszku
- 1 szklanka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć (nie obierać), włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem do miękkości, przez ok. 40 minut.
- Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek i pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski.
- Jajka ugotować na twardo (ok. 5 - 6 minut licząc od zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę, dodać do miski z jarzynami.
- Ogórki, cebulę oraz jabłko obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do miski. Wsypać dobrze odsączony i osuszony groszek.
- Całość doprawić solą (około 1/2 łyżeczki) oraz zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki). Wymieszać z majonezem (kilka łyżek zostawić do dekoracji) oraz musztardą.
- Przełożyć do salaterki i pokryć odłożonym majonezem, udekorować wedle uznania.
Przepis ze strony www.kwestiasmaku.com zmodyfikowany przez nas;)
SCRIPT FIESTA ŻYCZY WESOŁYCH ŚWIĄT I PRZYPOMINA O KONKURSIE
KONKURS NA KONCEPCJĘ SERIALU!
Tym razem uczestnicy mogą zgłaszać zarówno projekty seriali telewizyjnych, jak i internetowych.
Zwiększy się również pula nagród – w tym roku sięgnie ona aż 40 000 zł! Nagrodą główną jest 20 000 zł i szansa na realizację zwycięskiego scenariusza.
"Nagrody to nie jedyny powód, dla którego warto spróbować swoich sił w Konkursie!" – przekonuje Malwina Czajka, Dyrektorka Artystyczna Script Fiesty. – "Samo dotarcie do finału może stać się dla uczestników przedsionkiem do wielkiej kariery! Naszymi finalistami oraz laureatami byli przecież uznani dziś scenarzyści, m.in. Tomasz Klimala (“Furioza”) czy Bartosz Kozera (“Czarna owca”)!"
Nabór projektów rozpoczyna się już dziś i potrwa do 7 lutego 2022 roku.
Wszystkie informacje znajdziecie na stronie www.scriptfiesta.pl
MUZYCZNE ŻYCZENIA OD LICEUM FILMOWEGO ORAZ LICEUM KREACJI GIER WIDEO
KONKURS - ROZDAJEMY VOUCHERY NETFLIX
Przedstawiamy Wam kRAJowy Konkurs Świąteczny. Obejrzyj nasz film na NETFLIX i wygraj super nagrody.
Zasady są proste: napisz pod postami na Facebooku i Instagramie swoją lub zaobserwowaną historię w stylu filmu kRAJ (do 15 zdań). Doceniamy absurd, poczucie humoru i kreatywność.